piątek, 10 lutego 2012

W świecie herbat – cz. 3 Biała herbata

W poprzednich dwóch postach zachęcałam Was do bliższego zapoznania się z właściwościami zielonej herbaty oraz czerwonej herbaty i dodania ich do grona swoich ulubionych napojów. Dziś napiszę o zaletach picia białej herbaty i jeśli jeszcze ktoś jej nie zna to zapraszam do lektury tego artykułu przy kawałku pysznej, domowej szarlotki. A warto dowiedzieć się paru ciekawostek na jej temat: poznać historię, sposób powstawania, a także technikę parzenia. Niech ten „eliksir młodości” na stałe dołączy do Waszego menu… 



Historia i powstawanie białej herbaty w pigułce:
Biała herbata została odkryta podczas panowania dynastii Song w Chinach między 960 r. a 1279 r. Podobnie, jak miało to miejsce w przypadku czerwonej herbaty, tak i tę mógł początkowo spożywać jedynie Cesarz. Z czasem pozwolenie to otrzymał również dwór. Zwykły Chińczyk mógł zostać skazany nawet na karę śmierci za jej wypicie. Po pływie wielu lat biała herbata trafiła także na stół przeciętnych obywateli. Mimo tego nie była ona zbyt często spożywana z uwagi na wysoką cenę i słabą dostępność. Dopiero w XIX w., kiedy jej produkcja stała się bardziej popularna, biała herbata dotarła na Zachód. Ale jej smakiem mogła wówczas cieszyć się jedynie wyższa klasa społeczeństwa. Warto dodać, że biała herbata jest najdroższą ze wszystkich herbat. W Polsce jej cena waha się od 30 zł do 100 zł za 100 g.

Biała herbata powstaje z tego samego krzewu co herbaty: czerwona, zielona i czarna, czyli Camellia Sinensis. Zbierana jest w prowincji Fujian w Chinach. Zbiór ma miejsce wczesną wiosną, gdy liście są jeszcze zwinięte w pączki i owinięte jedwabistą nicią. Stąd też pochodzi nazwa tej herbaty. Krzewy czasami są dodatkowo chronione przed słońcem, aby zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pąki zbierane są przez kobiety, które zakładają specjalne jedwabne rękawiczki każdego dnia nowe. Zebrane pączki poddawane są procesowi więdnięcia i suszenia. To właśnie dzięki temu utrzymują swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.
Biała herbata ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu kolor naparu jest jasno-słomkowy.

Skład i właściwości białej herbaty:
Biała herbata ma bardzo delikatny smak i jest bogata w wiele cenny składników dzięki temu, że nie jest poddawana procesowi fermentacji. Stanowi bogate źródło witaminy C oraz zawiera dużą ilość kofeiny (większą niż kawa i inne herbaty). Zawiera polifenole (ma ich dwukrotnie tyle, co herbata zielona), które chronią przed atakami wolnych rodników, a te z kolei odpowiedzialne są za proces starzenia, dlatego biała herbata nazywana jest „eliksirem młodości”. Posiada właściwości pobudzające i orzeźwiające, dlatego polecana jest w upalne dni. Liczne badania dowodzą, że ma ona silne właściwości antymutagenne, czyli przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych. Ponadto pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i poprawia krążenie krwi. Obecnie coraz częściej możemy spotkać kosmetyki wyprodukowane na bazie białej herbaty lub z jej dodatkiem. W produktach pielęgnacyjnych ma działanie nawilżające, koi podrażnienia, dodaje skórze blasku i witalności oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Sposób parzenia białej herbaty:
Sposób parzenia herbaty decyduje o jej smaku, choć również ma znaczenie wodą, której użyliśmy, a ta nie powinna zawierać soli mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu. Aby uzyskać napar o odpowiednim aromacie i smaku wystarczy dać na filiżankę jedną łyżeczkę herbaty. Temperatura wody do zaparzania nie powinna być wyższa niż 80o C. Samo parzenie można powtórzyć 2–3 razy, przy czym należy pamiętać, że każde następne będzie słabsze. Bardzo ważny jest również czas parzenia białej herbaty, który wynosi od 3 do 10 minut i uzależniony jest od smaku jaki chcemy uzyskać. Najlepiej parzyć białą herbatę w porcelanowych czajniczkach i pić w cienkich porcelanowych filiżankach, wynika to z jej dużej delikatności. Zachęcam do wypróbowania mojej ulubionej białej herbaty   Perła Kraibów o aromacie cytrusów i słodkiego mango. Postarajmy się także nie używać cukru, a tym bardziej słodzików. A do tak przyrządzonego napoju polecam kawałek przepysznej i szybkiej do zrobienia szarlotki sypanej.
Wiele wartościowych informacji na temat wszystkich gatunków herbat znajdziecie w KRAINIE HERBATY

Czytaj także:
Zielona herbata
Nordic Walking

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kosmetyczka, fryzjer, spa