poniedziałek, 5 listopada 2012

Ryż po włosku,czyli risotto

Jestem wielką fanką ryżu, dlatego też uwielbiam wszelkie potrawy w skład których wchodzi właśnie ryż. Nie ukrywam, że najbardziej lubię ryż w wersji na ostro, ale nie wzgardzę też ryżem polanym jogurtem lub z usmażonym jabłkiem ;) Kilka dni temu kupiłam brązowy ryż, który nie tylko jest zdrowszy od białego, ale także pozostaje sypki po ugotowaniu. Co ciekawe ryż ten kosztował 2 zł w Biedronce, kiedy w innych sklepach cena jest zdecydowanie wyższa. Ale wracając do tematu gotowania... Otóż postanowiłam wykorzystać ten ryż do przygotowania risotto. Był to mój debiut, ale śmiem twierdzić, że całkiem udany;)
 Do przygotowania tej potrawy użyłam:

  • 1 szkl. ryżu
  • 1 filet z kurczaka (nieco większy)
  • pół czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 szkl. bulionu
  • koperek do ozdobienia
  • sól, pieprz, dowolne zioła (ja użyłam bazylię i oregano)

Filet pokroiłam w większą kostkę. Doprawiłam mięsko i odstawiłam na 30 min. W tym czasie pokroiłam cebulę, paprykę, czosnek i starłam marchewkę na dużych oczkach. Szklankę ryżu wsypałam na głęboką patelnię, na której znajdowało się roztopione masło. Ryż "prażyłam" dopóki nie stał się szklisty, a następnie dolałam bulion i przykryłam pokrywką. Cebulkę podsmażyłam na oleju. Dodałam mięsko, następnie paprykę, marchewkę, a na koniec czosnek. Musimy pamiętać, aby ryż od czasu do czasu pomieszać. Jeśli wchłonie cały bulion i nadal będzie twardy proponuję dodać jeszcze szklankę wody. Do prawie miękkiego ryżu dodajemy zawartość drugiej patelki, czyli mięsko z warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Kiedy jest gotowe zdejmujemy z źródła ciepła i dodajemy śmietankę lub jogurt - całość mieszamy i na talerzu posypujemy koperkiem. Taka porcja spokojnie wystarczy dla 3 osób ;)

3 komentarze:

  1. I proszę jakie proste, a jakie smaczne - mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i smaczny przepis na obiad -takie lubię najbardziej. Ryż zaraz po makaronie jest moim ululbionym produktem dlatego też chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    Pozdrawiam!! :)

    OdpowiedzUsuń

kosmetyczka, fryzjer, spa