wtorek, 19 czerwca 2012

Domowe lody truskawkowe


Co prawda wciąż jeszcze mamy astronomiczną wiosnę, ale pogoda zrobiła się już typowo letnia. Za oknami upał, duszno i parno. Każdy szuka cienia i ochłody. A co jest najlepsze w takie dni? Oczywiście lody! :) Lody, które uwielbiają duzi i mali, młodzi i starsi. Lody kojarzą się z dzieciństwem, czasem beztroski i radości. Dlatego też dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na szybkie, domowe lody. A wiadomo, że takie są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie. Oczywiście lody te można też zrobić z innych owoców, ale póki sezon na truskawki trwa trzeba go wykorzystać. 

Otóż do przygotowania takich lodów potrzebne nam będą odpowiednie pojemniki. Myślę, że można z powodzeniem zastąpić je opakowaniami po mniejszym jogurcie bądź "danonku". A także:
- jogurt naturalny (polecam jogurt z Biedronki Tola 400 ml za ok. 1,70 zł, jest bardzo gęsty i mało kwaśny)
- truskawki (ok. 20 dkg)
- cukier (ilość zależy od naszego gustu, można też dodać cukier waniliowy)
- dla chętnych: liść mięty (lub więcej) - dodaje fajnego posmaku

Całość miksujemy i wlewamy do pojemników. Wstawiamy na 24h do zamrażarki, a efekt końcowy jest następujący...

4 komentarze:

  1. Fajny przepis. Podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ;-) Pozdrawiam Wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie jem lody ;) fajny przepis, pewnie skorzystam z niego :)

    OdpowiedzUsuń

kosmetyczka, fryzjer, spa