środa, 21 marca 2012

Zajączki wielkanocne na słodko

Wielkanoc już za pasem i niedługo większość z Pań zacznie się zastanawiać jakie ciasto upiec na te święta. Oczywiście przepisów mamy od liku… to od babci, mamy, siostry, brata, koleżanki lub z Internetu. Wbrew temu, co mówią niektórzy, właśnie tu, na Internecie możemy znaleźć naprawdę smaczne i sprawdzone przepisy na ciasta, sałatki, surówki czy desery. Poza tym mamy możliwość wymienić się uwagami z autorem przepisu i innymi forumowiczami. Często dzięki temu, oprócz nowego przepisu, zyskujemy też nowe wskazówki i czerpiemy z doświadczeń innych. A ja dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na wielkanocne zajączki (oczywiście zamiast takiej foremki możemy użyć innej, np. w kształcie jajka, kurczaka czy nawet serduszka).


Składniki:
- ¼ kostki masła
- ½ szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 małe jajka
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżki Nutelli
- 1-2 łyżki mleka

Wykonanie:
Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi jajkami na jednolitą masę. Następnie mieszamy uzyskaną masę razem z mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do całości Nutellę i mleko – wszystko dokładnie łączymy.
Pieczemy ok. 20 – 25 min. w 100° C. (oczywiście długość pieczenia zależy od posiadanego piekarnika)
Wyjmujemy ciepłe ciasto z foremek (lub jednej większej), ostudzimy i polewamy polewą.

Polecam także przepis na muffinki :)

1 komentarz:

  1. Widzę, że dopiero zaczynasz zresztą tak jak i ja. Również lubię robótki ręczne. Zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń

kosmetyczka, fryzjer, spa