niedziela, 21 października 2012

Jajecznica z grzybkami w papryce



Dziś postanowiłam nieco urozmaicić nasze śniadanie i zrobiłam jajecznicę, ale w zupełnie nowym wydaniu :) Na co dzień nie mam czasu na przygotowywanie śniadań na ciepło, ale przy niedzieli można trochę zaszaleć. Poza tym wczoraj byliśmy na grzybobraniu, a nic tak bardzo mi nie smakuje, jak połączenie grzybków z jajecznicą ;) A w takim wydaniu jajecznica może zrobić prawdziwą furorę :) Czas przygotowania ok. 15 min., czas jedzenia - nie dłużej niż 5 min. 


Ale przejdźmy do rzeczy, a raczej do składników. Moja jajecznica nie była jakaś duża, dlatego użyłam do niej:

  • 3 jaja
  • 1.5 łyżki ugotowanych grzybków
  • 2 łyżki drobno startego żółtego sera
  • 1 większa papryka
  • sól, pieprz - do smaku
Jajka mącimy z solą i pieprzem. Dodajemy grzybki i starty żółty ser. Mieszamy wszystko razem. Paprykę myjemy. Kroimy w ok. 0.5 cm plastry i wykrawamy gniazdo. Na rozgrzaną patelkę z niewielką ilością oleju kładziemy papryczki i ok. 1 min. smażymy. Jeśli na patelni będzie zbyt dużo oleju proponują go wylać. W te papryczki wlewamy rozmącone jajko - powinno być wlane równo z brzegami papryki. Całość smażymy tak długo, jak bardzo ścięte lubimy jajko. Mnie z 3 jajek wyszło 5 "krążków" papryki.


2 komentarze:

  1. Super pomysł, bardzo mi się podoba :). Wykorzystam przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł żeby trochę urozmaicić niedzielne śniadanko :)ja zamiast grzybów leśnych dodałabym pieczarki ale tylko ze wzgledu na to, że takich nie posiadam :(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

kosmetyczka, fryzjer, spa