niedziela, 1 kwietnia 2012

Szybki obiad, czyli zapiekanka ziemniaczana

Na co dzień wszyscy jesteśmy dość zabiegani: praca – sprawunki – dom, a w nim gotowanie, pranie, sprzątanie… Dziś chciałabym położyć nacisk na gotowanie. Sama dopiero odkrywam tajniki kuchni, ale już dziś wiem, że nie ma to jak szybki i dobry obiad. W tygodniu często brakuje czasu na przyrządzanie wykwintnych potraw, dlatego osobiście preferuję tzw. dania jedno garnkowe. Stąd moje coraz większe zamiłowanie do wszelkiego rodzaju zapiekanek ;-) Zapiekanki z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. Ostatnio zrobiłam bardzo prostą i szybką zapiekankę ziemniaczaną. Poniżej przedstawiam składniki, których użyłam do jej przygotowania…


Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków – pokrojone w ok. 3 mm plasterki
- ¾ kiełbasy – pokrojonej w plasterki
- 2 cebule – pokrojone w piórka
- ¾ opakowania mrożonych „warzyw wiosennych” (opakowanie 750 g) – kupione w Biedronce
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty (do posypania)
- przyprawy: sól, pieprz plus to, co kto lubi (dla mnie najlepszy jest całkowity miks ziół, czyli bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, odrobina kminku, szczypta curry, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i jeśli nie mam świeżych to dodaję suszone: natkę pietruszki i koperek)

Przygotowanie:
Smarujemy naczynie żaroodporne margaryną (moje ma ok. 2.5 l pojemności). Na spód kładziemy warstwę ziemniaków i posypujemy odrobiną soli. Na ziemniaki wysypujemy połowę warzyw – posypujemy je mieszanką ziół. Kładziemy kolejną warstwę ziemniaków i także posypujemy je odrobiną soli. Następnie wysypujemy drugą połowę warzyw i prószymy ziołami. Układamy trzecią warstwę ziemniaków – sypiemy na nie sól i kładziemy podsmażone na patelni: kiełbasę, cebulę, czosnek + część ziół. Całość przykrywamy żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
Całość można podlać pół szkl. wody z odrobiną kostki rosołowej lub jajkiem wymieszanym ze śmietaną 12% i jogurtem naturalnym albo zostawić bez tego typu dodatków, co też uczyniłam tym razem.
Pieczemy ok. 45 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. max. 200o C.


Polecam także przepis na domową pizzę, bułeczki drożdżowe oraz jajecznicę w papryce.

4 komentarze:

  1. Czy te warzywa sa konieczne ? wydaje mi sie ze rownie smaczna bedzie sama zapiekanka ziemniaki kielbasa cebula ziola ewentualnie ser jako dodatek : ) tylko ze smakowania wiem ze do dietetycznych to to nie nalezy ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Myślę, że wszelkie zapiekanki, tarty na ostro czy pizze mają to do siebie, że można do nich dać to, co kto każdy lubi lub po prostu to, co w danym momencie mamy w domu. Moja zapiekanka jest z warzywami, ponieważ je lubię ;) Ale równie dobrze może być to bardziej mięsna wersja z kiełbasą czy wcześniej podsmażonym filetem z kurczaka bądź mięsem mielonym. Wg mnie ważne jest to, aby całość doprawić ziołami ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wszystko OK, tylko ten mix ziół mnie poraził! Trochę bez ładu i składu: zioła prowansalskie z curry i gałką muszkatołową? Hmm dobre z dobrym nie zawsze równe dobremu... . Jak ktoś się bierze za gotowanie "na ekranie" nie powinien tak grzeszyć u podstaw... .

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ktoś nie ma odwagi podpisać się pod komentarzem także nie powinien się za to brać... Poza tym widać jeszcze mało wiesz o gotowaniu... A to, co nie odpowiada Tobie może smakować innym. Pozdrawiam Anonimusa ;)

    OdpowiedzUsuń

kosmetyczka, fryzjer, spa