Na co dzień wszyscy jesteśmy dość zabiegani: praca – sprawunki – dom, a w nim gotowanie, pranie, sprzątanie… Dziś chciałabym położyć nacisk na gotowanie. Sama dopiero odkrywam tajniki kuchni, ale już dziś wiem, że nie ma to jak szybki i dobry obiad. W tygodniu często brakuje czasu na przyrządzanie wykwintnych potraw, dlatego osobiście preferuję tzw. dania jedno garnkowe. Stąd moje coraz większe zamiłowanie do wszelkiego rodzaju zapiekanek ;-) Zapiekanki z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. Ostatnio zrobiłam bardzo prostą i szybką zapiekankę ziemniaczaną. Poniżej przedstawiam składniki, których użyłam do jej przygotowania…
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków – pokrojone w ok. 3 mm plasterki
- ¾ kiełbasy – pokrojonej w plasterki
- 2 cebule – pokrojone w piórka
- ¾ opakowania mrożonych „warzyw wiosennych” (opakowanie 750 g ) – kupione w Biedronce
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty (do posypania)
- przyprawy: sól, pieprz plus to, co kto lubi (dla mnie najlepszy jest całkowity miks ziół, czyli bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, odrobina kminku, szczypta curry, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i jeśli nie mam świeżych to dodaję suszone: natkę pietruszki i koperek)
Przygotowanie:
Smarujemy naczynie żaroodporne margaryną (moje ma ok. 2.5 l pojemności). Na spód kładziemy warstwę ziemniaków i posypujemy odrobiną soli. Na ziemniaki wysypujemy połowę warzyw – posypujemy je mieszanką ziół. Kładziemy kolejną warstwę ziemniaków i także posypujemy je odrobiną soli. Następnie wysypujemy drugą połowę warzyw i prószymy ziołami. Układamy trzecią warstwę ziemniaków – sypiemy na nie sól i kładziemy podsmażone na patelni: kiełbasę, cebulę, czosnek + część ziół. Całość przykrywamy żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
Całość można podlać pół szkl. wody z odrobiną kostki rosołowej lub jajkiem wymieszanym ze śmietaną 12% i jogurtem naturalnym albo zostawić bez tego typu dodatków, co też uczyniłam tym razem.
Pieczemy ok. 45– 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. max. 200o C.
Pieczemy ok. 45– 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. max. 200o C.
Polecam także przepis na domową pizzę, bułeczki drożdżowe oraz jajecznicę w papryce.
Czy te warzywa sa konieczne ? wydaje mi sie ze rownie smaczna bedzie sama zapiekanka ziemniaki kielbasa cebula ziola ewentualnie ser jako dodatek : ) tylko ze smakowania wiem ze do dietetycznych to to nie nalezy ^^
OdpowiedzUsuńWitam! Myślę, że wszelkie zapiekanki, tarty na ostro czy pizze mają to do siebie, że można do nich dać to, co kto każdy lubi lub po prostu to, co w danym momencie mamy w domu. Moja zapiekanka jest z warzywami, ponieważ je lubię ;) Ale równie dobrze może być to bardziej mięsna wersja z kiełbasą czy wcześniej podsmażonym filetem z kurczaka bądź mięsem mielonym. Wg mnie ważne jest to, aby całość doprawić ziołami ;) Pozdrawiam!
UsuńWszystko OK, tylko ten mix ziół mnie poraził! Trochę bez ładu i składu: zioła prowansalskie z curry i gałką muszkatołową? Hmm dobre z dobrym nie zawsze równe dobremu... . Jak ktoś się bierze za gotowanie "na ekranie" nie powinien tak grzeszyć u podstaw... .
OdpowiedzUsuńJak ktoś nie ma odwagi podpisać się pod komentarzem także nie powinien się za to brać... Poza tym widać jeszcze mało wiesz o gotowaniu... A to, co nie odpowiada Tobie może smakować innym. Pozdrawiam Anonimusa ;)
OdpowiedzUsuń